Арест на високопоставени служители на ФИФА за корупция

10986
Арест на високопоставени служители на ФИФА за корупция
Снимка: Getty Images/Guliver

Рано тази сутрин швейцарската полиция е арестувала високопоставени служители на ФИФА, съобщи New York Times. Задържаните ще бъдат екстрадирани в САЩ и срещу тях са повдигнати обвинения в корупция - за приемане на подкупи.

Според информацията въпросните хора са прибрали 100 млн. долара. "Парите са давани от различни маркетингови фирми и медийни корпорации, които пък са получавали медийни, маркетингови и спонсорски права за футболни турнири в Латинска Америка. Според американските власти всички тези тъмни сделки са договаряни и извършвани на територията на САЩ, а сумите са минавали през американски банки", казват от САЩ.

Цивилните полицаи са нахлули без предупреждение в хотел Baur au Lac, където са отседнали въпросните лица. Повечето от арестуваните са членове на изпълнителят комитет на ФИФА. Според New York Times арестувани са 14 души - президентът на КОНКАКАФ Джефри Уеб, уругваецът Еугенио Фигерадо – член на Изпълкома и доскорошен президент на КОНМЕБОЛ, както и тринидадецът Джак Уорнър – бивш член на Изпълкома на ФИФА, Едуардо Ли, Хосе Мария Марин, Хулио Роча, Костас Такас, Рафаел Ескивел и Никола Леос. Задържани са и свързаните със спортния маркетинг Алехандро Бурзако, Арън Дейвидсън, Уго Джинкис и Мариано Джинкис, както и Хосе Маргулис, който е играл ролята на посредник при незаконните плащания. От ФИФА потвърждават само за Уеб, Фигерадо, Ли и Марин.

Анчелоти се оттегля от футбола за 1 година

Треньорът на „Реал Мадрид“ Карло Анчелоти обяви, че ако бъде уволнен от поста си ще се оттегли от футбола за една година и ...

Задържаните са напуснали сградата без белезници като арестите са извършени мирно. От централата на ФИФА все още няма коментар по темата.

Арестите се случват два дни преди Конгреса на централата, на който ще бъде избран новият президент на ФИФА. Фаворит за поста е Сеп Блатер, който може да остане начело на световния футбол за пети пореден мандат. Другата кандидатура е на йорданския принц Али бил ал-Хюсеин.

Всички новини за спорта четете в Sportline.bg.

* Информацията е актуализирана към 12:17.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят