Ходжсън: Меси или Роналдо? Искам първия в отбора си

13510
Ходжсън: Меси или Роналдо? Искам първия в отбора си
Снимка: Getty Images/Guliver

Селекционерът на Англия Рой Ходжсън даде любопитно интервю пред “World Soccer” преди старта на световното първенство по футбол в Бразилия.

Кой е основният фаворит на световното първенство през 2014 г.?

Англия ще играе на ръба на риска в Бразилия

Край на консервативния и предпазлив футбол. Отборът на Англия ще играе открито, без страх от загуба, дори рисково. Това обеща селекцион...

- Ние трябва да помним къде отиваме. Мисля, че фаворит е някой измежду южноамериканските отбори. На първо място са Бразилия и Аржентина. Плюс Уругвай. А между европейските отбори, разбира се, трябва да споменем Испания и Германия.

Кой тим бихте определил като “тъмен кон”?

- Колумбия и Чили. Мисля, че те ще изненадат европейците. Отборът на Англия срещна чилийците на “Уембли” през ноември и противникът ни направи силно впечатление. Определено този отбор си струва да се гледа. Също така, не забравяйте Италия, която миналото лято се включи добре в Купата на Конфедерациите. Не съм много добре запознат с отборите от Африка и Централна Америка, но мисля, че там също ще има кой да ни изненада.

Италия, Уругвай и Коста Рика – като че ли нямахте късмет с групата?

- Всъщност, Уругвай и Италия са много сериозни претенденти. Ще бъде интересно да играем с тях. Но от гледна точка на логистиката не е толкова зле. Мачовете в Сао Пауло и Бело Оризонте са удобни, тъй като нашата база е в Рио. Предстои ни само едно дълго пътуване – до Манаус.

Камерън разреши кръчмите след полунощ заради Мондиала

Правилата са си правила, но не и по време на Мондиал. Тогава важат други принципи. Това се потвърди в Англия, където се наложи министър...

Какви уроци научихте от европейското първенство през 2012 г.?

- Разбрах, че на световното първенство ще се нуждаем от силна скамейка. При висока интензивност на мачовете играчите се уморяват бързо. Мисля, че в печално запомнения от нас четвъртфинал срещу Италия ние бяхме по-уморени от противника. За да се стигне до дузпи, значи си бяхме свършили фантастично работата.

Какво ще е най-сложно за вас при подготовката за световното първенство?

- Има няколко неща. Първо, да избера правилния състав, удачната комбинация от играчи. Второ, да създам приятелски настроен колектив. Ние помним какво се случва, когато отборът пристига на световното разделен. Най-добрият пример е Франция през 2002 г.

Бразилският климат ще се отрази ли на стила на английския футбол?

Уилшър: Не сме Испания, имамe собствен стил

Английският национален отбор може да не играе като Испания, но не може да се каже за нас, че нямаме технични играчи на високо ниво. Тов...

- Малко само. Може би жегата и високата влажност няма да ни създадат напрежение. Трябва да помним, че контролът над топката е много важен.

Букмейкърите слагат Англия на единадесета позиция в списъка с претендентите за златото. Справедливо ли е това?

 – Не вярвам в букмейкърските коефициенти. Може да сравним футбола с конните скокове. Конят фаворит превъзхожда другите в техническо отношение. Но винаги ли той побеждава? Няма значение за нас за какви ни считат – за аутсайдери или фаворити, всичко ще се реши на терена.

Сър Алекс Фъргюсън смята, че от 1986 г. насам не е имало добро световно първенство. Той смята, че появата на успешен турнир като Шампионска лига дискредитира шампионата на националните отбори. Съгласен ли сте?

- Това е изявление на човек, който е спечелил Шампионска лига, но на Световната купа не е работил от доста време насам – от 1986 г. Едно е да участваш, съвсем друго да наблюдаваш отстрани. Сега много ли класни мачове гледаме в Шампионска лига? Много ли изключителни финали? Не. Колкото по-важен е двубоят, толкова по-малко той е грандиозен. Същото важи и за турнирите на националните отбори. Но да се каже, че хората са изгубили интерес към тях заради европейските клубни турнири, е погрешно. Погледнете телевизионните рейтинги! Феновете обожават турнирите на националните отбори!

Английски национал прие "навътре" виц на Рой Ходжсън

Селекционерът на Англия Рой Ходжсън побърза да се извини, след като предизвика доста критики към себе си заради странната шега за майм...

Тимът на Англия изпълнява по ужасен начин дузпи на световните първенства. Как ще се справите с това?

- Никакви тренировки тук няма да помогнат. Ние тренирахме дузпи на Евро 2012, но все пак загубихме от италианците. Сега в отбора дойде спортен психолог – Стив Питърс. Той е успешен лекар, който е работил с британския отбор по колоездене. Надявам се, че това ще помогне. В действителност проблемът е сериозен. И се разраства като чудовище с всеки следващ загубен двубой след дузпи. От друга страна, ако мислим толкова за тях, може да стане още по-лошо.  

Представете си, че имате възможност да поканите в отбора на Англия който играч пожелаете. Кого ще изберете?

- Лионел Меси. Разбира се, изборът ми щеше да бъде между него и Роналдо. Но ако имам право да посоча само един играч, то това ще бъде аржентинецът.

Какво настроение цари в Англия в навечерието на световното първенство по футбол?

Рой Ходжсън дава път за изява на младите надежди за Мондиал 2014

Мениджърът на националния отбор на Англия каза, че вратите остават отворени за тези от младите футболисти, които искат да участват на с...

- Много добро. Усетих го в края на март, когато се срещнахме с датчаните. За да подготвя отбор за мача, повиках 30 играчи и се притесних дали те ще бъдат в състояние да контактуват един с друг. За щастие, страховете ми се оказаха безпочвени. Сега в екипа цари невероятна атмосфера, а конкуренцията е здравословна. Ще ми бъде много трудно да определя крайния състав.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю