Молдовският съперник на "Лудогорец" - собственост на тамошния КОЙ

9504
Молдовският съперник на "Лудогорец" - собственост на тамошния КОЙ
Снимка: БГНЕС

След по-малко от час започва мачът-реванш от квалификациите за Шампионската лига между молдовския Милсами и българския шампион Лудогорец. Молдовците имат аванс от 1:0 преди втория мач, но далеч по-интересно е всъщност кой е собственикът на противника на разградчани.

Иронично или не това е 28-годишният Илхан Шор. Възрастта предизвиква доста асоциации с български сюжети, още повече предвид публикувана в CNN статия. В нея Шор се посочва като „мозъкът”, който е успял да източи 1 млрд. долара от молдовската банкова система. Заради банкрута Молдова се оказа без правителство.

Молдовският парламент прие оставката на правителството

Парламентът на Молдова прие оставката на правителството на Кирил Габурич с гласовете на 53 от 101 депутати, предаде Агенция "Фокус". П...

Според информация на международната консултантска компания Kroll, която беше публикувана от говорителя на парламента в Молдова, Шор е работил по удара още от 2012 година насам. Заедно със свои съдружници той е овладял мажоритарните дялове на три системни молдовски банки - Banca de Economii, Banca Sociala и Unibank и постепенно е увеличавал капитала им чрез серия от сложни транзакции и мрежа от заеми. И само за три дни от трите банки изчезват 767 млн. долара, които заминават към офшорни зони и предприятия, свързани с Шор – поне според доклада на Kroll.

Естествено, след като скандалната информация изтече, Илхан Шор отрече да е вършил нещо незаконно, но беше задържан под домашен арест. Доказателства за противното ще бъдат намерени доста трудно, тъй като наскоро беше откраднат микробус, превозващ важни документи, свързани с транзакциите. Той беше намерен почти изцяло изгорял.

Иначе милиардният удар представлява всъщност еквивалент на 12% от БВП. Заради изтичането на такова количество пари, Молдовската централна банка се принуди да отпусне 870 млн. долара спешни заеми на Banca de Economii, Banca Sociala и Unibank.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com