Уигън измъчи Арсенал, но сдаде ФА Къп след дузпи

13652
Уигън измъчи Арсенал, но сдаде ФА Къп след дузпи
Снимка: Getty Images/Guliver

Арсенал успя да отстрани носителя на Купата на Англия Уигън с победа след дузпи на „Уембли". Мачът завърши 1:1 в редовното време, а двете продължения не донесоха гол, така че финалистът трябваше да бъде определен с 11-метрови наказателни удари, в които артилеристите показаха повече хладнокръвие и спечелиха с 4:2.

Иначе Уигън бе на крачка от класиране на финала, след като Жорди Гомес вкара дузпа в 63-ата минута. Пер Мертезакер обаче изравни осем минути преди края на редовното време.

Арсенал имаше първото си голове положение още в 5-ата минута, когато Алекс Окслейд-Чембърлейн центрира за Яя Саного, но ударът с глава на нападателя бе отразен от Скот Карсън.

Следващият, който бе близо до гол за артилеристите бе Бакари Саня. След корнер на Санти Касорла Томас Вермален свали топката с глава и Саня я получи на далечната греда и стреля с левия крак, но не намери целта.

За Уигън Калъм Макманамън и Марк-Антоан Фортюне същи имаха възможности през първата част, но и двата бяха от малки ъглъ отдясно на вратата на Арсенал. При удара на Макманамън топката мина на сантиметри над напречната греда, а опитът на Фортюне бе спасен от Фабиански.

Три минути преди края на полувремето Саного се откъсна, но първото му докосване не бе добро и когато остана очи в очи с Карсън, не успя да го преодолее.

Второто полувреме започна вяло, но се върна към живот, когато Майкъл Оливър отсъди дузпа за нарушение на Пер Мертезаккер срещу Макманамън в наказателното поле. Мертезакер не игра с топката и дузпата бе стопроцентова, но пък останаха съмнения за нарушение на Макманамън срещу Начо Монреал преди нахлуването му в наказателното поле. Във всеки слуай сблъсъкът между двамата доведе до контузия на Начо, който трябваше да бъде заменен от Кийрън Гибс. Докато бе оказвана помощ на Монреал и докато бе извършена смяната, изпълнението на дузпата се забави с повече от три минути.

Жорди Гомес запази хладнокръвие въпреки забавянето и изпълни по прекрасен начин, за да донесе преднина на латикс.

Саного и Окслейд-Чембърлейн имаха половинчати положения за артилеристите, които наложи натиск в оставащите минути. Този натиск даде лезултат в 81-ата минута, когато Мертезакер се реваншира за дузпата, която направи по-рано, отклонявайки с гърди във вратата удар на Окслейд-Чембърлейн в 82-ата минута. Скоро преди това пък Саня удари греда.

Три минути преди края Карсън трябваше да прави великолепно спасяване срещу резервата Оливие Жиру, за да задържи Уигън в мача.

В петте минути добавено време артилеристите не успяха да направята достатъчно, за да постигнат пълен обрат. В 93-ата минута Саня центрира великолепно, но нито Жиру, нито Саного успяха да играят с топката.

В първото продължение Саного имаше единствения релаен шанс за гол, когато стреля след обръщане, но Карсън успя да спаси.
Уигън на свой ред имаше своите възможности и във вторите 15 минути имаше две добри положения.

Първо Ник Пауъл изпревари излезлия извън наказателното си поле Фабиански, но после бе блокиран, преди да успее да стреля. Джак Колисън пък стреля неточно от добра позиция.

Между тези две положения за Уигън Арсенал бе на сантиметри от преднина в резултата, но хубав удар на Окслейд-Чембърлейн се отби от сглобката на вратата.

Пауъл продължи да бъде активен за Уигън и да създава проблеми на Арсенал. Пет минути преди края той излезе на добра позиция, но ударът му не се получи.

Продълженията завършиха без гол, а при дузпите капитанът на Уигън Гари Колдуел – на своя 32-и рожден ден и в първата си изява от близо година насам след тежка контузия – пропусна първата дузпа, позволявайки на Лукаш Фабиански да спаси.

Микел Артета вкара за Арсенал, а Фабиански спаси и втората дузпа на латикс, изпълнена от Джак Колисън. Последваха точни изпълнения на Ким Шелстрьом и Оливие Жиру за Арсенал и на Жан Бусежур и Джеймс Макартър за Уигън, преди Санти Касорла да вкара решителния удар от бялата точка за артилеристите и да ги класира на финала.

Лондончани запазват шансове за първо отличие от 2005 г. насам, когато триумфираха именно с ФА къп.

Днес бе първата им победа на новия „Уембли", след като загубиха предишните си две участия след построяването на новия национален стадион на Англия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят