Челси се измъкна от ада и отстрани ПСЖ след нова велика вечер с марка "Моуриньо"

10464
Челси се измъкна от ада и отстрани ПСЖ след нова велика вечер с марка "Моуриньо"
Снимка: Getty Images/Guliver

Жозе Моуриньо подари на "Стамфорд бридж" още една незабравима нощ. Челси успя да постигне нужното 2:0 и отстрани ПСЖ по пътя към полуфиналите в Шампионската лига. Мачът бе изключително интересен, а решителният втори гол бе дело на Демба Ба в 87-ата минута. И двете попадения отбелязаха резерви, а подвигът на лондончани е още по-ценен, тъй като дойде след ранна травма на звездата Еден Азар. Отсъствието на Златан Ибрахимович в лагера на гостите така и не бе компенсирано, като грешникът за тима на Лоран Блан е Единсон Кавани, който пропусна в два решителни момента през второто полувреме.

В първите минути всичко се случваше както бе планирал Лоран Блан. Челси не успя да наложи домакински натиск. Играчите на ПСЖ се държаха много авторитетно на "Стамфорд бридж" и спокойно водеха играта предимно в центъра на терена. Французите обаче не рискуваха да пробват нещо повече в предни позиции и това впоследствие им изигра лоша шега. Челси пък постепенно и методично започна да налага своя стил. Парадоксално това се случи след принудителната смяна на най-добрия играч на "сините" Еден Азар в 18-ата минута. Вместо него в игра се появи Андре Шурле.

в 27-ата минута Челси създаде първото си по-добро положение. Франк Лампард стреля от пряк-свободен удар, топката се отклони в играч на ПСЖ и влизаше във вратата, но Сиригу прояви страхотен рефлекс и изби в корнер. Без да е кой знае колко опасен, Челси поведе в резултата. Центриране отдясно намери Андре Шурле непокрит в наказателното поле и германецът мигновено прати топката в мрежата, а "Стамфорд Бридж" - в делириум. Вина за гола носи защитата на ПСЖ, която не се подреди добре и остави резервата абсолютно необезпокояван.

Челси получи импулс след гола и в 36-ата минута пропусна да отбележи втори. Гари Кейхил се озова на чиста позиция след ново центриране, но отигра положението като защитник и прати топката високо над вратата. До края на полувремето Челси поиска дузпа за нарушение срещу Самуел Ето'О. Съдията Проенса правилно реши да замълчи. ПСЖ съвсем загърби офанзивните действия и изглеждаше прекалено плах преди очаквания щурм на Челси през второто полувреме.

Челси се нуждаеше от още един гол за да се класира и побърза да го потърси след почивката. В 53-ата минута лондончаните направиха страхотна атака. Оскар намери Вилиан отдясно, той върна към Шурле, а германецът с бомбен удар разтресе напречната греда. Топката се върна пред наказателното поле, където Самуел Ето'О бе фаулиран. Оскар изпълни прекия свободен удар и отново уцели напречната греда.

Тези положения стреснаха ПСЖ и французите изнесоха играта в по-предни позиции. В 56-ата минута Петер Чех трябваше да се намесва за първи път в мача. Той спаси удар на Езекиел Лавеци от фаул, отляво на наказателното поле. Играта на французите обаче продължаваше да не е на нужното ниво. Пропука се халфовата линия, където Марко Верати, Мота и Матуиди бяха надиграни от бойките играчи на Челси. Отново изневери и Единсон Кавани. Скъпоструващият уругваец имаше две отлични положения, но прати топката над вратата. Не помогна и включването на героя от първия двубой Хавиер Пасторе.

Жозе Моуриньо от своя страна пусна в игра Фернандо Торес и Демба Ба и домакините заиграха с трима чисти централни нападатели. Рискът на Моуриньо за пореден път се оправда и португалецът затвърди традицията никога да не отпада на 1/4-финал в Шампионската лига.

Решителният миг на "Стамфорд бридж" дойде в 87-ата минута. Демба Ба засече отблизо удар на свой съотборник и прати топката в мрежата - 2:0, резултат, който класира Челси. Феновете ликуваха, а Жозе Моуриньо направи нов знаменит пробег, подобен на този срещу Манчестър Юнайтед на "Олд Трафорд", когато бе начело на Порто преди 10 години. Моуриньо имаше своите нови бойци, които показаха, че са готови да умрат за него. Особено това си пролича в играта на Давид Луис и Бранислав Иванович, които с невероятно себераздаване отказаха отказаха звездите на ПСЖ.

В оставащите минути ПСЖ натисна хаотично в търсене на решаващ гол, но стигна само до няколко центрирания и удар на Маркиньос, спасен от Петер Чех. Парижаните отново отпаднаха на 1/4-финал в Шампионската лига, а Челси ликуваше след последния съдийски сигнал. "Сините" и Реал (Мадрид) са първите полуфиналисти в тазгодишното издание на най-престижния европейски клубен турнир и ще разберат своите съперници в петък. Утре са останалите два сблъсъка - Атлетико (Мадрид) - Барселона (1:1 в първия мач) и Байерн - Манчестър Юнайтед (1:1).

СТАТИСТИКА:

1/4-финал реванш от Шампионската лига

От 21,45

Челси - ПСЖ 2:0 (1:3 в първия мач)
1:0  Андре Шюрле - 32'
2:0  Демба Ба - 87'

Челси:  Чех, Тери, Кейхил, Иванович, Аспиликуета, Луис, Лампард (Демба Ба - 66'), Оскар (Торес - 81'), Вилиан, Азар (Шюрле - 18'), Ето'о
Треньор: Жозе Моуриньо

ПСЖ:  Сиригу, Алекс, Силва, Жале, Максуел, Мота, Верати (Кабай - 55'), Матуиди, Моура (Маркиньос - 84'), Лавеци (Пасторе - 73'), Кавани
Треньор: Лоран Блан

Жълти картони: Вилиан, Лампард, Иванович, Луис (Ч) ; Верати, Кавани, Лукас, Максуел (ПСЖ)

Главен съдия: Педро Проенса

Над 3000 фенове подкрепят ПСЖ в Лондон, чакат се нови сблъсъци

Над 3000 фена ще подкрепят Пари Сен Жермен срещу Челси в среща реванш от ¼-финалите на Шампионската лига тази вечер. Полици...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят